Sinds de introductie van Saxenda, maar zeker sinds de komst van het nieuwe middel Wegovy is de belangstelling voor afvalmedicijnen enorm toegenomen.
Afvallen met Saxenda en Wegovy is voor veel mensen met overgewicht het beste wat ze ooit is overkomen. Zelfs artsen en wetenschappers bevestigen de werking van dit soort middelen. Maar is deze hype wel terecht?

 

Hoe werken Saxenda en Wegovy?

Sinds de introductie van Wegovy haasten artsen zich in de media om hier iets van te vinden. Laten we eerst eens kijken wat deze middelen precies doen.

afvallen met wegovy en saxendaAls eerste werd Saxenda op de markt gebracht door Novo Nordisk. Het middel heeft Liraglutide als werkzame stof. Dit is meteen het eerste verschil met Wegovy. Inmiddels kunt u Saxenda zonder recept verkrijgen.
Wegovy heeft Semaglutide als werkzame stof. Een ander verschil is de toediening: Wegovy wordt 1 keer per week door de patiënt zelf ingespoten. Bij Saxenda moet dat dagelijks gebeuren. Daarnaast verschilt ook de dosis maar deze moet bij zowel Saxenda als Wegovy geleidelijk worden verhoogd.

Zonder al te gedetailleerd in te gaan op de verschillen in de werkzame stof wil ik toch vermelden dat het verschil zit in het aantal receptoren waarop ze werken. liraglutide - de werkende stof van Saxenda - werkt op twee kernen in de hersenen, semaglutide – de stof die in Wegovy zit- op drie kernen en daarmee heeft het een iets grotere kans op succes. Om de werking kort en simpel samen te vatten: beide stoffen vertragen de maaglediging en verminderen het hongergevoel, waardoor mensen minder eten en dus afvallen.

Wegovy is binnenkort beschikbaar. U kunt wel nu al Saxenda kopen.

Hoeveel kan ik afvallen?

Dat is uiteraard niet in een vast getal uit te drukken. Maar bij mensen die Wegovy kopen is dit gemiddeld 15% van het lichaamsgewicht. Bij Saxenda is dit 5-10%. (bron 1). Een ander verschil is dat na 3 jaar gewicht bij behandeling met Saxenda weer iets toeneemt. Bij Wegovy is dit (na 2 jaar) niet zo.

Verschil in toediening tussen Saxenda en Wegovy

Zowel Saxenda als Wegovy worden toegediend met een voorgevulde injectiepen. Met een klein naaldje wordt het middel door de patient zelf onderhuids ingespoten.

Saxenda wordt geleverd in één sterkte en één hoeveelheid .
Een pen bevat 3ml.
Het bevat 18 milligram (mg) liraglutide (de werkzame stof) in 3 milliliter (ml) oplossing (18 mg/3 ml).  Je kunt de pen instellen om verschillende doses (0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg en 3,0) mg te injecteren. Het wordt dagelijks ingespoten.

Bij Wegovy werkt het iets anders. De verschillende doses worden aangeboden in verschillende injectiepennen.
Week 1 tot 4: 0,25 mg
Week 5 tot 8: 0,5 mg
Week 9 tot 12: 1,0 mg
Week 13 tot 16 1,7 mg
Onderhoudsdosering: 2,4 mg

Bij Wegovy wordt de pen één keer gebruikt. Voorbeeld: De eerste 4 weken gebruikt men 0,25mg per week. Dat is ook de inhoud van één pen. Patienten gebruiken dus 4 pennen in de eerste 4 weken. Daarna wordt overgestapt op een hogere dosis, namelijk 0,5mg. Ook hier weer 4 pennen in 4 weken. Logischerwijs zitten de pennen per 4 verpakt, genoeg voor 4 weken.

Verder lezen:
Naast Saxenda en Wegovy wordt soms ook (off-label) het medicijn Ozempic voorgeschreven. Wat is het verschil tussen Ozempic en Wegovy?

Tot slot

De ervaringen tot nu toe laten zien dat (men name Wegovy) over het algemeen een goed resultaat laten zien. We moeten wel aantekenen dat het middel niet bedoeld is voor mensen die een paar kilo te zwaar zijn. Als vuistregel wordt gehanteerd dat iemand een BMI van minimaal 30 moet hebben ofwel een BMI van minimaal 27 met aanvullende gezondheidsproblemen. Afvallen met Saxenda en Wegovy is zeker effectief. Zeker van mensen die nu al Wegovy kopen, horen wij zeer positieve berichten.  Ik sluit af met een cliché maar wel een feit: Het blijft belangrijk dat u genoeg blijft bewegen!

Produkt  Wegovy Saxenda
Fabrikant Novo Nordisk Novo Nordisk
Werkzame stof Semaglutide Liraglutide
Toediening Injectie onderhuids Injectie onderhuids
Frequentie 1 x per week dagelijks
Max. dosis 2,4 mg per week 3 mg per dag
Doelgroep Obesitas Obesitas
Gemiddeld gewichtsverlies in % van het lichaamsgewicht 15% 5%
FDA goedgekeurd ja ja

Bron 1: The New England Journal of Medicine, A Randomized, Controlled Trial of 3.0 mg of Liraglutide in Weight Management.

Lees ook mijn blogartikel: Waarom zijn Saxenda en Wegovy zo succesvol?

Philippe Janssen, apotheker. Philippe studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de VUB te Brussel. Hij werkt sinds 1995 als internationaal apotheker. In zijn vrije tijd mag Philippe graag skiën en kitesurfen.