We kregen steeds vaker vragen over het verschil tussen Ozempic en Wegovy en de werkzame stof semaglutide. Beide medicijnen hebben deze laatstgenoemde werkzame stof. (Weliswaar in een andere dosering.) Maar de namen zijn verschillend om de verschillende doelgroep-patiënten te onderscheiden.

Ozempic ook wel bekend onder de generieke naam van de werkzame stof semaglutide, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling diabetes type 2. Dit medicijn behoort tot de groep van glucagonachtige peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten en het wordt voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel bij mensen met suikerziekte te reguleren. Echter, na enthousiaste verhalen van o.a. Elon Musk willen veel mensen, die geen diabeet zijn, ook Ozempic kopen om af te vallen.

Diabetes type 2: Achtergrond en noodzaak van de behandeling.

Diabetes Type 2 is een chronische zieke die er voor zorgt dat het lichaam niet of onvoldoende insuline produceert. Het kan ook zo zijn bij diabetes type 2 dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Dit heeft tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Suikerziekte kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan hartziekten, nierproblemen en zelfs zenuwbeschadiging. Het is van groot belang behandelingen te starten om de bloedsuikerspiegel te beheersen en complicaties te voorkomen. Voor diabetespatienten waarbij andere medicijnen onvoldoende helpen, wordt vaak Ozempic ingezet.

Ozempic: Werking van het medicijn.

Het medicijn Ozempic werkt doordat het zicht bind aan de GLP-1-receptoren van het lichaam. Hiermee wordt de afgifte van insuline na de maaltijd gestimuleerd. Bovendien vermindert het gelijktijdig de productie van glucose in de lever en vertraagt de voedseldoorgang in de maag. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd en worden pieken na de maaltijd aanzienlijk verminderd.

verschil tussen Ozempic en Wegovy

Klinische studies en onderzoek naar Ozempic.

Veel klinische onderzoeken (*bron 1) hebben de goede werking van Ozempic aangetoond bij het verlagen van de gemiddelde bloedsuikerspiegel over een bepaalde periode. Bovendien wordt het gewichtsverlies bij mensen met diabetes type 2 bevordert. De studies hebben ook positieve effecten op de hart en vaten aangetoond, hierdoor vermindert het risico op hartaanvallen en beroertes.

Voordelen van Ozempic.

Er zijn meerdere voordelen bij het gebruik van Ozempic. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van de bloeddruk, en gunstige effecten op cholesterolwaarden, bevordert het gebruik van Ozempic ook gewichtsverlies.

In vergelijking met andere diabetesmedicijnen biedt Ozempic unieke voordelen, zoals de combinatie van bloedsuikerregulatie en gewichtsverlies. Dit kan het een geschikte optie zijn voor patiënten die worstelen met overgewicht of obesitas, ook wanneer zij geen diabetes hebben.
Maar het voorschrijven van Ozempic als alleen afvalmedicijn is niet toegestaan. Het middel is immers goedgekeurd als medicijn voor diabetici waarbij gewichtsverlies alleen een gunstige bijkomstigheid is.
De producent van Ozempic (NovoNordisk) begreep dat natuurlijk ook en heeft een medicijn ontwikkeld dat alleen bestemd is als middel tegen obesitas. Dit middel heet Wegovy. Het werkt als afvalmiddel ook wat beter dan Ozempic omdat het meer werkzame stof bevat.

Lees ook ons Blog-artikel: ‘afvallen met Saxenda en Wegovy‘.

Levensstijlaanpassingen en overige behandelingen.

Naast medicamenteuze behandeling is het belangrijk om levensstijlaanpassingen zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging te overwegen. Deze aanpassingen kunnen de effecten van middelen als Ozempic en Wegovy versterken en de algehele gezondheid van patiënten verbeteren.

Bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, ouderen en mensen met specifieke medische aandoeningen, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van Ozempic. Overleg met een arts is essentieel om de juiste behandelbeslissingen te nemen.

Relatie Ozempic en Wegovy: ontwikkelingen en toepassing.

Zoals hierboven al beschreven remt semaglutide ook de eetlust af. Daarom wordt semaglutide onder de naam Wegovy steeds vaker voorgeschreven voor de behandeling van zwaarlijvigheid. Ook aan mensen die geen diabetes hebben. Wegovy is inmiddels goedgekeurd en veilig bevonden door de EMEA en de Amerikaanse FDA. Via deze website kunt u Wegovy kopen.
Vanwege de enorme vraag naar zowel Ozempic als Wegovy zijn beide middelen in Europa nog niet overal verkrijgbaar. Als u wilt afvallen met behulp van medicijnen kunt u ook Saxenda kopen. Saxenda is momenteel goed verkrijgbaar, werkt prima en is specifiek bedoeld om af te vallen.

Bron 1: Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial

Verder lezen:
Waarom zijn Saxenda en Wegovy zo succesvol?

Philippe Janssen, apotheker. Philippe studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de VUB te Brussel. Hij werkt sinds 1995 als internationaal apotheker. In zijn vrije tijd mag Philippe graag skiën en kitesurfen.