Wanneer is een erectieprobleem ook echt een probleem? Als u na een avondje stappen of een stressvolle dag een keer moeite heeft met een erectie te krijgen is er nog geen sprake van een erectieprobleem. Van erectieproblemen spreken we pas als dit zich meerdere keren achter elkaar voordoet. Er moet dus echt structureel iets aan de hand zijn, willen we van een erectieprobleem spreken.

Oorzaak erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben. In het algemeen komt het probleem vaker voor naarmate men ouder wordt. Maar ook jongeren kunnen last hebben van een erectieprobleem. Meer hierover op deze pagina. De lichamelijke conditie is belangrijk: stress, overgewicht, roken en te weinig bewegen zijn allemaal factoren die meespelen. Daarnaast kunnen onderliggende ziekten een rol spelen. Zo is bekend dat bij diabetici erectieproblemen vaker voorkomen. Meer informatie over de oorzaken vindt u op deze pagina.

Erectieproblemen en stress

Stress is een belangrijke veroorzaker van erectieproblemen. Die stress kan zelfs worden veroorzaakt door de angst om niet te kunnen ‘presteren’ in bed. Meer hierover leest u op deze pagina over prestatieangst. Maar ook stress op het werk kan een oorzaak zijn. Soms hebben mannen door de stress simpelweg geen zin in sex. Dan spreekt men vooral van een libido-probleem. Dat wil zeggen dat iemand lichamelijk gezien wel een erectie kan krijgen maar dat de zin ontbreekt. Als de stress wordt weggenomen, zal de zin in sex vaak weer terugkomen.

Dr Max van Swinkel, uroloog
Max van Swinkel studeerde urologie aan Maastricht UMC. Zijn specialisatie ligt op het gebied van de functionele urologie.
Sinds zijn pensionering is Max een graag geziene gastspreker op diverse symposia en schrijft hij regelmatig (blog)artikelen over zijn vakgebied.
Wanneer Max niet werkt mag hij graag wielrennen en zeilen.